Monday, 8 July 2013

Ganglion?

Assalamualaikum.

Semalam, aku tetiba terperasan benjol dekat pergelangan tangan aku. Sebenarnya dah lama ada tapi semalam baru aku terbukak hati nak google. Mula mula aku ingatkan semua orang ada tapi rupa rupanya penyakit. Iyalah, tangan ayah aku ada, tangan kawan aku pun ada. Tak kira lagi tangan abang, kakak, tokwan, toknek, sepupu sepapat. Haaa.


First time dengaq, terkejut jugak ah. Ketaq pun ada. Kot kot lah jenis merebak ke apa ke kan. Tapi alhamdulillah, penyakit nie takda lah berbahaya sampai bawak mati. Benjol tu boleh membesar, mengecil dan hilang dengan sendiri. Tapi aku takut jugak lah, kot kot tetiba membesar tiba tiba. T.T

Berdasarkan apa yang aku baca. Kalau benjol tu besar dan susah kalau nak buat kerja apa apa, we need to do operation. Oh ya, aku baca orang kata ganglion nie jelly tapi bila aku pegang tak rasa macam jelly pun hehe. Keras semacam ja. Aku ingatkan tulang, that's why sebelum nie aku buat endah tak endah ja dekat dia heee >.<
Ganglion ni merupakan gejala di mana ada bengkak yang dihasilkan oleh tisu dalam mana² anggota badan terutama pergelangan tangan dan kaki. Tisu yang diberi nama synovium berfungsi sebagai lubricating fluid untuk wrist dengan ankle.
Ayat atas tu aku copy jaaa. Hehehe. Aku sebenarnya tak berapa tau sangat pasal ganglion nie sebab kebanyakannya blog dari indonesia. Kemain tau dak aku baca blog indonesia. Berpinau mata den nak paham menda yang dia cakap tu heeeee.

Nak tahu lebih pasal ganglion nie, pergilah jumpak dokter ihiks. Aku nie lemah sikit nak jumpak dokter nie. Trauma. Trauma apa pun aku taktau la weh haha >.<

Okey lah. Chaw. Selamat berpuasa. Selamat malam juga. Assalamualaikum.

5 comments:

syuk shusuke said...

tak merbahaya pun. janji basuh tangan je hari2 :)

Lissa LaLissa said...

pernah kena macam nii. tapiii dekat kaki. hehe :D

lynndamya said...

wah..ganglion ek nama dia, hehe
Selamat berpuasa ya :D

leogurl94 said...

Oh . Saya tulang >.< hehe . Btw info bermanfaat nih :) and selamat berpuasa :)

Nur Irdina said...

Baru tau benda ni . Benda baruu ! Btw , tak pernah lagi alami bengkak dalaman ni .