Sunday, 7 April 2013

Tips Mengawal Nafsu Makan

takde kena mengena dengan entri. saja letak
Assalamualaikum.

Yowwww, wassap bro. Dah lama en aku tak bagi tips tips merapu. Hahaha. Ingat tak lagi tips jadi comel macam orang korea. Oh yeah. Orang banyak datang kat blog aku pasal tips tu dan siyes aku rasa bersalah sebab tips tu takdak point pun. Huuuu.

Dan kali nie aku siyes. No more tips merapu. Kali nie siyes. SERIUS.

Aku bagi tips mengawal nafsu makan sebab aku nie jenis kuat makan dan malas nak bersenam. Then perut buncit mulalah rasa sedih. Tskk tskk. Malas nak taip panjang panjang. Tengok jelah tips tu :p

1. Mengambil sarapan pagi. 
Sarapan pagi tersangat sangat penting. Sarapan pagi membekalkan tenaga ya. Takdak lah tersengguk sengguk dalam kelas fizik + kimia + bio(tersengguk ja tau tapi tak tidoq). Hahaha, aku letewwwww >.<

2.Mengambil makanan berkalsium tinggi.
Antara makanan yang berkalsium tinggi ialah susu. Bagi orang yang tak suka susu macam aku, hampa boleh ambil yogurt rendah lemak dan keju rendah lemak. Dan kalau hampa sama macam aku yang tak suka susu dan yogurt hampa boleh pejam mata langkau tips no.2 dan pergi tips no.3. Sekian :D

3.Banyakkan minum air kosong.
Kita digalakkan minum 8 gelas untuk sehari. Tambah pulak sekarang nie musim panas, lagilah kena banyak minum air, ye dak? Jadi, jangan lupa minum air kosong banyak banyak. 

4. Mengambil snack yang ringkas tetapi berkhasiat.
Aku rasa kebanyakan budak budak sekarang sangat sangat suka makan snack dan snack yang hampa makan tu selalunya ntah apa apa. Kita sepatutnya mengambil snack yang berkhasiat bukan sekadar sedap dan lazat dan pedas dan arghhhhh. Aku dah taktahan. Aku lapaq twisties >.<

Haaa, jadi kepada sesiapa yang bernafsu besar ketika makan, bolehlah ikut tips tips nie. Hehehe. Cara aku cakap macam tak sedar diri sendiri. Bhahahaha. Aku bila tengok orang makan roti kaya pun rasa macam tengok orang makan pizza hut. Aku nie banyak berimiginasi sebenarnya haha >.<
Dan aku syorkan hampa tengok tulisan biru tu ja. Yang bawah tu aku tulis ikut suka hati aku ja wehh. Silap haribulan hampa pun sama gelong dengan aku. hehehehe :D
Cuba belajar melukis doodle. Dulu memang aku belajar tapi belajar main main. Takdak semangat. Now, aku dah ada semangat nak belajar lukis doodle. So, amacam dengan doodle aku? Mohon jangan gelakkkkkk >.<

Assalamualaikum.

ps : header aku tu ada kesalahan ejaan. than ya bukan then. terima kasih kepada sapa ntah yang tegur :D

11 comments:

Masmira Masri said...

itu lah masalahnya nk amik snek tu yg sedap slalunya xberkhasiat dan murah hehehee ..parah naaa

timm_bill said...

xmau kwal nafsu mkn..he3..gud luck mndoodle..

Alyn Roslan said...

good tips...breakfast x pernah tinggal..hoho

cik azLyzah⊙.☉ said...

Tak penah tinggal brkfst..tapi tetap jugak nak makan lagi...hohohohohoho

♥ainie muniera♥ said...

saya sememangnya kuat makan!! haha. thanks for sharing . singgah blog saya ye :)

AyueJean AJ said...

Akak tak penahnya kawal nafsu makan..
Nak makan, main makan je.... =D

Nina Maslizza said...

nice jugak doodle ni..macam mana nak buat ekh?i mean like application apa

Haruno Hana 하나 said...

jangan tinggal breakfast :) btw, akak amalkan minum air lepas bangun tidur.. bykkan minum air sejuk tau.. bukan yg letak dalam fridge tu :)

Sherlyanna angiela Martin said...

makanan tu boyfriend awak la ya.. hehe.. bergurau..
saya selalu tidak sarapan sebab mahu berdiet.. lain kan..

syahirah said...

nice tips.
slalu nya snek xberkhasiat.
sya bedal jgak.
mmg xboleh nk kawal da =)

Nana Liena said...

dan ada lagi..kita kena elakkan stress..kalau tak mmg kerja mmbedal macam perut tu perut tong..selagi boleh nak sumbat..hehe