Friday, 19 December 2014

Baloq liat

Assalamualaikum.

Masa sebelum spm, kemain tau aku rancang apa yang nak buat lepaih spm nanti. Kadang kadang masa dok belajaq pun aku dok merancang apa aku nak buat lepaih spm. Pastu masa belajaq pun terganggu. Dan sekarang... dah habih spm... dah sebulan kot dah habih spm... aku masih... belum laksanakan apa yang aku rancang... masih belum.

Baloq liat.

Apa apa pun, aku akan cuba sedaya upaya untuk melaksanakan rancangan tersebut. Pehh tetiba terfeeling yb bila sebut rancangan rancangan ni semua heh. Bajet bajet. Tapikan bukan yang tu yang aku nak cakap. Aku nak cakap pasai salah satu rancangan aku masa cuti ni;

Belajaq bahasa inggeris.

Aku ni sebenaqnya bukannya reti pun bahasa inggeris ni. Grammar aku memang kelaut woih. Kadang kadang dalam satu perenggan, past dengan present semua aku masukkan sekali. Kesian. Malam sebelum exam baru gigih tau belajaq grammar kat internet. Ketaq gila weh masa tu sebab dah eleventh hour. Apa yang cikgu tu cakap semuanya aku dengaq macam mencarut ja hahaha. Tapi Alhamdulillah, aku boleh hadam sikit sikit. At least, aku tak mengarut banyak sangat dalam buku jawapan ahaks.

Harap harap pemeriksa tak gelak baca karangan aku :')

Lepaih exam bi memang aku haram dah tak ingat apa yang aku dok belajaq malam tu haha. Konon nak fokes untuk math keesokkan harinya, kenalah ingat math ja takleh ingat benda lain gitu. Tapi haritu aku terbukak blog sorang budak ni, power kot bahasa inggeris dia. Berpinau mata aku baca blog dia hahahahmmmm mental breakdown. Macam mana la hampa ni pandai bahasa inggeris hah?!

Disebabkan budak tu, teroih aku determine nak belajaq bahasa inggeris bagi terer. Tapi aku tak start lagi lah pembelajaran tu haha sebab aku kan pemalaih, baloq liat gila. Part paling malaih bila kena start all over again haih. Tambah pulak cuti cuti ni, determination yang tinggi nak belajaq macam malam sebelum exam memang hilang ntah ke mana. Hm semoga berjaya la noo.

Tetiba teringat apa yang ayah aku cakap kat aku haritu walaupun takdak kaitan dengan entri ni haha;

"Abah orang lain risau anak depa keluaq rumah takmau balik, yang abah pulak risau adik takmau keluaq langsung dari rumah"

Mesti ayah aku tension gila kan haha. Haritu ajak p kenduri, aku takmau. ajaq p keluaq, aku takmau. suruh tidoq pun takmau. Semua pun takmau. Bajet macam depressed la konon sebab result padahal baloq liat.

Dasar.

Assalamualaikum.


ps : aku selalu belajaq bahasa inggeris dengan tengok korean variety shows heee. masalahnya belajaq ke tuuu?

11 comments:

anis Sk said...

baloq tuuh apa ye kak. Saya tak taw la, Hihihi

Hikayat Seorang Budak said...

hehe. pasni takmau baloq liat lagi naa :)

Aqilah Azmi said...

Amboi hehe u should start to leearn english from now!!! Qila pun sama uish kena banyakkan perbendaharaan kata whtever tu semua harhar.

Goodluck awak
Hahahaha. Jgn lupa keluar rumah ye :p

Anis Farhana said...

@anis Sk : baloq tu maksud dia pemalaih. baloq liat tu betui betui pemalaih. pemalaih tahap gaban. very lazy.

@budak : haha insyaAllah. dah mula nak perbaiki diri ni :)))

@qila : haah la kena start belajaq ni. tadi pun tgk byk interview kena ckp bi. mampoih dah T.T

hahaha insyaAllah. tapi malaih la nak keluaqqqqqq T.T

Isma Ismail said...

bab masalah bahasa Inggeris tu kita sama,huu tapi tak pernah terfikir nak bejaq bahasa inggeris lepas spm hahaha (ok akan dimaksukkan dlm rancangan lepas spm huhu)

Anis Farhana said...

@Isma Ismail : hahaha sep sikit. sila masukkan ok sebab semua u/kolej/kerja nak bi lani mampoih T.T

BudakVanilla said...

belajar english tengok subtitle. kita sama. hahahhaa XD

Puteri said...

rajinnya belajar lagi lepas exam :)) good job dik!

Jemput singgah BLOG saya. Ada tips dan peluang bisnes part time dan macam2 lagi :)

Anis Farhana said...

@BudakVanilla : sepp sikit haha. saya rasa kosa kata bi bertambah bila tengok korean variety shows ni cuma takreti nak eja ja haha


@puteri : tak rajin sangat pun sebenaqnya hahaha. terima kasih kak :))

Dayangku Nurul Haziqah said...

yang ayah akak cakap tu mmg sebijik ah sama mcm ayah dayg pesan. pemalas nak mampus sampai tak nak keluar rumah hehehe

Hidayah Suhailee said...

baru tau apa tu baloq.. sebelum ni tak pernah dengar pun..